BRIDGE pilot

Huidige status
Dit project is afgesloten, het eindrapport uit juni 2016 is hier te downloaden.

Doel van het project
Dit project betreft een pilotonderzoek naar de werking van het Protocol Hoorhulpmiddelen 2.0. Het onderzoek had als doel om administratief gereedschap (de BRIDGE) voor de audicien uit te testen en te gebruiken voor de functiegerichte selectie van hoorhulpmiddelen voor cliënten, die deze hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk van hun zorgverzekeraar vergoed willen krijgen. BRIDGE bestaat uit een verzameling geautomatiseerde spreadsheets waarin een audicien relevante cliëntgegevens verzamelt zoals antwoorden op vragenlijsten en audiometrische gegevens.

Methode
Om de bruikbaarheid van de BRIDGE uit te testen werden nieuwe cliënten van audiciens gevraagd mee te werken aan het onderzoek. Tijdens de gehele procedure van intake tot en met proefgebruik van een hoortoestel werden relevante gegevens hierover vastgelegd in de spreadsheets. Door zoveel mogelijk cliëntbestanden te analyseren werden antwoorden gezocht op 18 vragen, zowel procedureel als inhoudelijk. Uiteindelijk hebben 1225 cliënten meegedaan, waarvan 59% man; 46% van hen was ervaren
hoortoestelgebruiker.

Belangrijkste conclusies
− Aangetoond werd dat het programma BRIDGE technisch valide gereedschap is om een geschikte keuze van hoortoestel te maken voor de individuele cliënt van de audicien. De audiciens zijn positief ten aanzien van het gebruik: in de huidige vorm heeft met een meerwaarde voor hun werk.
− De cliënten in dit project kregen een toestel met een gemiddelde hoortoestelklasse 3,9. Van hen kreeg 29% een toestel uit een hogere klasse dan het BRIDGE-programma adviseerde, en 6% een lagere. Bij 2% was het gekozen toestel twee klassen hoger.
− Het auditief functioneren van de gemiddelde cliënt is significant verbeterd, gemeten met alle drie de vragenlijst instrumenten (AVAB, Belemmeringen, COSI) die in de BRIDGE-pilot gebruikt werden.
− Voor verdere ontwikkeling van BRIDGE als gereedschap in de winkel verdient het aanbeveling om veel meer gegevens validatieregels in te voeren en om de meetpunten van het spraakaudiogram bij start van een hoortoestelproef volledig op te nemen in de gegevens.

Kerngegevens
Projectuitvoerder: dr. R. (Rob) Drullman
Begeleiding vanuit PACT: dr. G.A. (Bert) van Zanten
Subsidie: Stuurgroep Hoorprotocol, ZN, Zeist
Looptijd: mei 2015 – juni 2016


PDF Downloads: